Informații practice despre
racordarea la rețeaua la apă potabilă

Mai jos găsiți pașii de urmat pentru racordarea la rețeaua la apă potabilă.

Pasul 1: Depunerea cererii de racordare la Primăria Comunei Pănet. (Formular descarcă aici sau ridicare de la sediul instituției)

Pasul 2: Preluarea dosarului pregătit de Primăria Comunei Pănet, care conține: cererea de racordare aprobată, un contract de prestări servicii, un plan de situație, respectiv autorizația de construire. Acestea sunt puse la dispoziția dvs. fără taxe și veți fi anunțat când este gata.

Pasul 3: Cu dosarul primit vă deplasați la firma executantă, unde veți achitat taxele de racordare. În prezent societatea VERDINVEST (sediu administrativ: Tîrgu Mureș, str. Somnului, nr. 11) execută lurările de racordar. În cazul în care doriți să realizați lucrările cu o altă firmă, vă rugăm să anunțați la sediul Primăriei.

Pasul 4: După executarea lucrărilor de racordare, inginerul executant și admnistratorul public al comunei Pănet efectuează recepția lucrărilor în prezența proprietarului.

Pasul 5: Solicitantul revine la Primărie cu dosarul de racordare unde completează contractul de prestări servicii, prin care se stipulează citirea apometrelor , respectiv încasarea plății apei consumate (4 lei/mc) de către Primăria Comunei Pănet, până la preluarea acestori sarcini de către societatea Aquaserv.

Pentru întrebări și informații vă rugăm să vă adresați administratorului public Menyhárt Sándor, zilnic între 8-15:  0744 320267, admin@panit.ro.

————————————- 22 august 2018 ————————————-

Când va fi sistem de alimentare cu apă şi canalizare?

Starea actuală

Această întrebare se aude cel mai des. Alimentara cu apă curentă şi sistemul de canalizare reprezintă necesităţi reale, de aceea trebui avută o viziune clară asupra situaţiei actuale.

Pentru a realiza întreg sistemul de alimentare cu apă curentă şi canalizare, a cărei lungime planificată pe raza întregii comune este de 50 de km, fiind necesară suma de 10 milioane de euro.

Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare a comunei Pănet este cuprinsă în Masterplanul judeţului Mureş.

Oportunităţi

Această investiţie nu se poate realiza din fonduri locale, pentru că este o sumă mult prea mare: 10 milioane de euro.

Un alt impediment îl reprezintă faptul că aceste două investiţii sunt cuprinse în Masterplanul judeţean, prin urmare pentru acestea nu se pot depune proiecte de finanţare individuale pentru comună sau localităţile aparţinătoare, acest lucru fiind posibil doar pentru întregul Masterplan judeţean. În prezent în cadrul acestui program s-au demarat procedurile de achiziţie publică pentru proiectare, iar în varianta optimistă, execuţia va începe în 2022–2023.

Ce putem face noi?

Nu stăm cu mâinile încrucişate. Suntem în discuţii cu Aquaserv, furnizorul regional de apă şi cu Centrul de Dezvoltare Regională din Alba Iulia(Instituţia pentru finanţarea de investiţii în sectorul productiv, infrastructură, educaţie, sănătate, dezvoltare locală şi întreprinderi mici şi mijlocii), şi încercăm să găsim surse de finanţare pentru realizarea sistemului în porţiuni, împărţit pe 1-2 sate.

Ne focusăm în continuare pe rezolvarea problemei prin activităţi de lobby, discuţii şi căutarea surselor de finanţare.

În 2018 vom avea reţea de alimentare cu apă curentă în Pănet

În urmă cu 9 ani, în localitatea Pănet s-a realizat aşezarea conductelor pentru reţeaua de apă curentă. Racordarea nu se putea realiza din cauza faptului că presiunea şi cantitatea apei din reţeaua externă nu erau suficiente.

Anul acesta s-a finalizat investiţia realizată de Aquaserv şi Consiliul Judeţean Mureş şi a fost aşezat un rezervor care asigură necesarul de apă în localitate.

Administraţia locală a curăţat conductele existente, a făcut proba de presiune şi reţeaua este pregătită pentru racordare. Pentru aceasta avem nevoie de planurile de racordare, care în momentul de faţă se află în stadiul procedurii de achiziţie. Conform planificărilor, iarna anului curent se vor realiza toate lucrările de pregătire, iar anul viitor în primăvară se va proceda la racordarea la reţea a consumatorilor.

Investiţii planificate pentru Berghia

Conducta principală de apă dintre Tîrgu Mureş – Band trece prin localitatea Berghia.  

Este o linie de mare presiune, care nu permite racordarea directă.

Soluţia este aceeaşi ca şi pentru Pănet: construirea unui rezervor, din care, prin cădere liberă să se alimenteze localitatea.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la mai multe sute de mii de euro.

În 2018 planificăm realizarea unei investiţii intermediare şi anume: alimentarea cu apă curentă a  instituţiilor publice(şcoala, grădiniţa, dispensarul medical, căminul cultural) şi amplasarea unei fântâni publice. Valoarea aproximativă se ridică la 250.000 lei, care va fi acoperit din fonduri locale.