— 2020. március 30. —

Ivóvízzel kapcsolatos információk Mezőpanitban

 1. Ajánlott a vízaknák időnkénti ellenőrzése, ezek tisztántartása, karbantartása.
 2. Emlékeztetőként: az elvégzett munkákra 1 év garancia van, a vízórákra 2 év garancia. Esetleges problémákkal kérjük a kapcsolatot felvenni azzal a kivitelezővel, aki a munkát elvégezte és jelezni a Polgármesteri Hivatalnak is.
 3. Amennyiben a vízóra párás és nem lehet leolvasni az indexet, ajánljuk a kapcsolatot felvenni azzal a szerelővel, aki a bekötést a házba megoldotta. Teendő: a vízórát fejjel lefelé kell fordítani, a vizet 1-2 percig átengedni, hogy a pára eltűnjön, majd a vízórát visszaforgatni az eredeti állapotba.
 4. A vízvezeték nyomvonalára, volt mindenhova kő víve, amennyiben mégis bejáratoknál lenne süllyedés, kérjük a tulajdonost, hogy amint a házak előtti területet köteles rendben tartani, úgy az ilyen sülyedéseket is feltölteni. A járdába helyezett aknák körbebetonozása is ide tartozik.
 5. A háztájon termelt szennyvizet nem szabad patakba, sáncba kiengedni, ezeket csak zárt, rendszeresen takarított saját ülepítőbe kell üríteni.
 6. A jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel a vízszámlák határidő után történő kifizetése esetén nem számolunk büntetőkamatot! A vízcsapokat sem fogjuk lezárni, ellenben a helyzet normalizálása után haladéktalanul ki kell fizetni a felgyűlt tartozást.
 7. Jelezzük, hogy az építési engedély a vízaknák kiépítésére 2020. június 16-ig érvényes, ezen dátum után, aki vízaknát szeretne elhelyezni köteles az építési engedélyt is beszerezni az összes hivatalos szervnél, saját költségen.
 8. A vezetékes víz minősége rendszeresen ellenőrizve van, eddigi eredmények jó minőségű vizet jeleznek.
 9. Hamarosan elkészül egy aktualizált technikai projekt a teljes mezőpaniti vízhálózatra, ami az elmúlt 12 év 5 projektje által kiépült hálózatot összegzi (várhatóan április vége), ezt követi egy tűzvédelmi (ISU) engedély megszerzése (várhatóan + 30 nap), majd az átadás a regionális vízszolgáltató, az Aquaserv részére. Mezőpanitban 20 tűzcsap van van, mindegyik működőképes, lefedve az egész falut, tűz esetén könnyen használhatóak.
 10. Az ivóvízhálózattal kapcsolatos észrevételeiket bármikor jelezhetik a következő elérhetőségeken: 0744320267, vagy e-mailen admin@panit.ro

— 2019. március 12. —

Tisztelt lakosok!

Április folyamán Mezőpanit községben elkezdődik a mellékutak aszfaltozása. Mezőpanitba várhatóan júniusban ér el a kivitelező cég. Ezek a munkálatok nagyban érintik a vízvezetést a mellékutcákban. Ezért arra kérjük a lakosokat, hogy legkésőbb május 31-éig végeztessék el a vízbekötési munkálatokat, mivel az aszfaltozás után csakis az útburkolat alatti átfúrással engedélyezzük a vízbekötést! Az átfúrás költsége a vízbevezetésen felül további 1000-1500 lej is lehet.

Február 25-én lejárt a párhuzamos vízvezetékekre kiírt licit. Jó hírrel szolgálunk, több kivitelező cég is jelentkezett a munkára. Folyamatban van az ajánlatok kiértékelése, reméljük, hogy hamarosan ez a munkálat is elkezdődik.

________________________________________

KAPCSOLAT
Mezőpanit Polgármesteri Hivatala – 0265/322112 (114-es belső szám) – az aktuális munkaprogram ideje alatt

— 2019. február 19. —

Tisztelt mezőpaniti lakosok!

 • köszönjük az együttműködését mindazoknak, akik február 1-8. között besegítettek a vízóra állásának leolvasásában. Február 12-én 153 háztartás vízfogyasztási számláját sikerült kiállítani, és a rákövetkező napokban pedig kiküldeni. Az vízfogyasztóknak 30 nap áll rendelkezésükre a víz díjának befizetésére a Polgármesteri Hivatal kasszájába.
 • akadt néhány hely, ahol a párásodás miatt nem sikerült leolvasni az órát. Erről értesítettük a kivitelező céget, aki elvégzi majd a vízórák párátlanítását.
 • jelenleg Mezőpanitban a 277 rácsatlakozó közül több mint fele aktív fogyasztó
 • akik még nincsenek rácsatlakozva a vízhálózatra és a VerdInvest céggel szeretnék elvégeztetni a kivitelezést, azoknak fontos tudni, hogy március 1-jétől az árak változni fognak! Azok a személyek, akik a vezeték melletti oldalon laknak február 28-áig az eddigi 2000, valamint társulva 2400 lejes befizetéssel kérhetik a kivitelezőtől a munkálatok elvégzését.
 • amint az időjárás engedi az úton lévő megsüllyedt átvágásokba követ szállítunk
 • a párhuzamos vezeték licitjét meghosszabbították február 25-éig, tehát addig várjuk a kivitelező cégek jelentkezését. Remélhetőleg jövő héten tudunk kedvező hírekkel szolgálni.

Együttműködésüket, türelmüket köszönjük!

________________________________________

KAPCSOLAT

Verdi Invest – 0265/267717 (hétköznapokon 9 -17 óra között)
Mezőpanit Polgármesteri Hivatala – 0265/322112 (114-es belső szám) – az aktuális munkaprogram ideje alatt

— 2019. január 22. —

Tisztelt mezőpaniti lakosok!

Értesíteni szeretnénk önöket, hogy a következő vízóra-leolvasást az időjárás enyhülésével elkezdjük. Szakértők tanácsaira hagyatkozva, a vezetékek és az óra esetleges meghibásodása miatt, nem ajánlott a fagyos időszakokban felnyitni az aknatetőt.

Azoknál a háztartásoknál, ahol december folyamán kezdték el fogyasztani a vizet, vagy, akiknél valamilyen okból nem sikerült novemberben leolvasni a fogyasztást, azok is mindenképp sorra kerülnek a remélhetőleg február elején esedékes vízóra-leolvasáson.

Azok a személyek, akik a vezeték melletti oldalon laknak február 28-áig az eddigi 2000, valamint társulva 2400 lejes befizetéssel kérhetik a kivitelezőtől a munkálatok elvégzését. Március 1-jétől az árak változni fognak!

A párhuzamos vezeték munkálataira folyik a közbeszerzés, viszont a bukaresti hatóságok ellenőrzés miatt ideiglenesen leállították a folyamatot, amint megkaptuk a jóváhagyást, folytatjuk a közbeszerzés véglegesítését.  

Köszönjük megértésüket és türelmüket!

________________________________________

KAPCSOLAT

Verdi Invest – 0265/267717 (hétköznapokon 9 -17 óra között)
Mezőpanit Polgármesteri Hivatala – 0265/322112 (114-es belső szám) – az aktuális munkaprogram ideje alatt

— 2018. december 3. —

Tanácsok a vízrendszer karbantartásáról a téli időszakban

A lenti tájékoztatót a www.aquaserv.ro weboldalon találtuk, pár részletet ajánlunk a vízfelhasználók szíves figyelmébe:

 • Ne zárja le teljesen az otthoni fűtést még akkor sem, ha elutazik
 • Óvni kell a hideg áramlatoktól mind a vízórát, mind a vezetékeket
 • A vízóra helyes védelme, amennyiben egy nem szigetelt aknáról beszélünk, megoldható polisztirén táblákkal
 • Ne használjon olyan anyagokat, amelyek magukba szívják a nedvességet (szalma, textil, papír, üveggyapot). Győződjön meg róla, hogy az akna kerete és fedele megfelelően rögzítve van, és a fedél zár.
 • A fagyos, hó nélküli napokon, további védelmet nyújthat, ha a vízakna tetejét egy műanyag fóliával borítja, amire egy réteg földet tesz (természetesen, ha nem a járdában van a vízakna, ami csak akadályozná a járást) ezáltal is csökkentve a vízaknában található szerelések termikus tehetetlenségét. Ügyeljen arra, hogy a talaj könnyen eltávolítható legyen, hogy hozzáférhessen az órához szükség esetén.
 • Ha hosszabb időre van elutazva, ne felejtse el leüríteni a belső vízvezetékeket.

VIGYÁZAT!

 • Amennyiben probléma merül fel a vízaknában található szerelésekkel, vízórával ne próbálja meg magától megoldani. Kérjük jelezze ezt a Verdi Investnek, 12 hónap garancia van a kivitelezett munkára és 2 év a vízórára!
 • NEM szabad nyílt lángot használni a csövek vagy vízórák leolvasztásához!
 • NE öntsön forró vizet a vízórára!

FONTOS!

 • A lefagyott vízóra károsodása, ami bizonyíthatóan a tulajdonos hibájából történt, a saját költségén való kicserélést jelenti.

________________________________________

KAPCSOLAT

Verdi Invest – 0265/267717 (hétköznapokon 9 -17 óra között)
Mezőpanit Polgármesteri Hivatala – 0265/322112 (114-es belső szám) – az aktuális munkaprogram ideje alatt

— 2018. november 9. —

Tisztelt mezőpaniti lakos!

A lenti felhívás elsősorban azon lakóknak szól, akiknél már a vízaknát beszerelték, illetve, akik aláírták a szerződést a Polgármesteri Hivatallal.

Amennyiben a szerelés már megtörtént, a vízakna átvételi jegyzőkönyvét aláírta, de szerződést még nem kötött a Polgármesteri Hivatallal, kérjük mihamarabb jöjjön be a hivatalba ezt pótolni. Hozza magával az eredetileg összeállított dossziét is, amiben már van egy szerződésmásolat. Köszönjük együttműködését!

Azon lakóknál, akiknél még nem vettük át a vízaknákat, ott hamarosan sort kerítünk erre, a kivitelező mérnök elérhetőségének függvényében.

Segítségét szeretnénk kérni az első vízóra-leolvasásában!

Kérjük legkésőbb november 12-éig, e-mailen vagy SMS-ben küldje el a vízóra sorozatszámát (ezek így kezdődnek 8 ZRI18…), és a vízóra állását, azaz az eddigi fogyasztást. Kérjük ezt a két adatot november 12-éig küldjék be név és házszám kíséretében!

Az is segítség, ha jelzik, hogy még nem kezdték el használni a vizet, mert a belső szerelések még nem történtek meg.

Elérhetőségeink: SMS: 0753-013297 vagy emailcím: boglarka.lovasz@panit.ro

Köszönjük a közreműködésüket!

— 2018. október 19. —

Tájékoztatás

Tisztelt mezőpaniti lakosok!

Jelenleg az ivóvízhálózathoz való csatlakozással párhuzamosan zajlanak a Mezőpanitot is érintő megyei útszakasz (DJ154F – a letérőtől a Polgármesteri Hivatalig) aszfaltozásának munkálatai, amelyet a Maros Megyei Tanács végeztet. Arra kérjük a lakosokat, hogy, amíg az aszfaltozás zajlik, ne parkolják a gépjárműveket az úttest szélére, valamint közlekedjenek óvatosan!

Örömmel tudatjuk, hogy a szeptemberben kiküldött felhívásoknak eleget téve majdnem mindenkinek sikerült rácsatlakozni az fővezetékre az aszfaltozás előtt, ezzel elkerülve az új aszfaltréteg későbbi felbontását.

A kivitelező cégnél a munkálatok elkezdése óta 250 szerződést kötöttek meg, amelyből 170 munkát ki is viteleztek, a többi 80 befizető rácsatlakoztatása a felállított ütemterv alapján (az alszegtől a felszeg fele haladva) és nem a befizetések sorrendje szerint fog történni. A 2018 júniusában felállított zónák szerinti ütemterv betartása meghiúsult, az aszfaltozási munkálatok előtti bekötések, valamint a lakosok kezdeti bizonytalansága miatt.

Azok a személyek, akik azon az oldalon laknak ahol, nincs fővezeték (házszámok szerint: 180-232, 391-421, 465-474, 480-486, 702-705, 753-754, 712-790), és megkötötték már a szerződést a kivitelező céggel, azok szerződése felbontásra kerül. A párhuzamos vezeték kiépítésére való két kiírásra senki sem jelentkezett, az önkormányzat és a helyi tanács megoldást keres a következő lépésre.

Az elkészült aknák átvétele tovább folytatódik a Polgármesteri Hivatal, a kivitelező és a felhasználó jelenlétében, valamint november folyamán megtörténik a vízórák első leolvasása is. Az aknák átvétele után arra kérünk mindenkit, hogy a dossziéval jelenjenek meg a Polgármesteri Hivatalnál a szerződés megkötése végett.

Köszönjük a közreműködésüket!

További kérdésekkel forduljon Menyhárt Sándorhoz naponta 8-15 között: 0744 320267, admin@panit.ro.

— 2018. szeptember 26. —

Közlemény a Mezőpanitban történő vízbekötésekről

Egy rövid helyzetjelentést szeretnénk a figyelmükbe ajánlani:

 1. A Kis utcán (aszfaltozott rész) megtörténtek a bekötési munkálatok azon lakók számára, akik ezt igényelték, és a héten remélhetőleg az esetleges süllyedéseket is javítják, amit követően bármikor várható az aszfaltozás, amelyet a Maros Megyei Tanács végeztet.
 2. Sikerült az állatorvosi rendelőnél és a járóbeteg rendelőnél is egyelőre betenni az aknákat, amit követ hamarosan az óvoda. Ezek bekötését a saját szerelőinkkel fogjuk megoldani.
 3. Körülbelül 130 bekötés van már elvégezve, amelyből eddig 60 aknát vett át a Polgármesteri Hivatal a kivitelező és a felhasználó jelenlétében, az átvételek tovább folytatódnak. Erre az évre, az időjárás függvényében, kb. további 100 bekötési munkálat van tervezve. Napi 2-3 aknát sikerül telepíteni, ami szintén attól függ, mennyire kell vigyázni az esetleges gázvezetékek, a különböző kábelek épségére.
 4. A párhuzamos vezeték kiépítésének újboli licitre való kiírása a héten elkezdődött. A közbeszerzési eljárás függvényében október végéig reméljük lezárjuk a folyamatot, és szerződést tudunk kötni, illetve kiadni a rendeletet a munka elkezdéséhez.
 5. Bármilyen jellegű problémát észlelnek a vízbekötéssel kapcsolatban (pl. csepeg az óra előtt a víz, nem leolvasható az óra stb.) kérjük, jelezzék egyenesen a Verdi Investnek (a dossziékban megtalálható telefonszámon), ők fognak megoldást kínálni. Természetesen a Polgármesteri Hivatal továbbra is vállalja adott esetben a közvetítő szerepet, amennyiben erre jogos igény van.
 6. A szóbeszéd szerinti 500 – 600 lejes Aquaserves bekötési díj annyiban igaz, hogy ez kimondottan csak az óra felszerelési díja! Minden más jellegű munka: akna helyének kiásása, akna, aknatető és a vezetékek költségei, a terep visszarendezése mind a felhasználót terheli. Mindezek mellett a különböző jóváhagyások eljárása (Hivatal, Telekom, gáz stb) mind a felhasználó idejét, türelmét és pénzét fogja igénybe venni.

Kérdéseiket, visszajelzéseiket megoszthatják velünk az admin@panit.ro emal címen, vagy telefonon 0744-320267.

Együttműködésüket, türelmüket köszönjük!

— 2018. augusztus 22. —

Tudnivalók a vízbekötésről lépésről-lépésre

Az alábbiakban részletes leírást nyújtunk azokról a lépésekről, amelyeken minden igénylőnek végig kell menni a vízvezetési munkálatok alatt.

 1. lépés: Kérés leadása Mezőpanit Polgármesteri Hivatalához, amelyben a kérelmező a vízhálózathoz való csatlakozási szándékáról nyilatkozik. (A formanyomtatvány letölthető itt, vagy kérhető a helyszínen.)
 2. lépés: A Hivatal által összeállított dosszié átvétele, amely tartalmazza az 1. lépésben leadott és jóváhagyott kérést, egy szerződést, egy vízvezetési tervrajzot és egy építési engedélyt. Ezek kiváltása díjmentes, mindenkit külön értesítünk.
 3. lépés: A 2. lépésben kiváltott dossziéval el kell menni személyesen a kivitelező céghez, ahol megtörténik a munkálatok kifizetése. A faluban jelenleg a VerdInvest cég végzi a munkálatokat (Marosvásárhely, Harcsa utca, 11. szám), amennyiben más kivitelezővel szeretne rácsatlakozni, kérjük jelezze a Polgármesteri Hivatalnál.
 4. lépés: A rácsatlakozási munkálatok után a kivitelező cég mérnöke és a falu községgondnoka átveszi helyszínen a munkálatokat, a tulajdonos jelenlétében.
 5. lépés: Az igénylő a 2. lépésnél átvett dossziéval visszajön a Polgármesteri Hivatalhoz, ahol kitöltik a már benne levő szerződést, ami arról tanúskodik, hogy a Polgármesteri Hivatal hatásköre alá tartozik az óra leolvasása, és fogyasztás díjának átvétele (4 lej/köbméter) mindaddig, amíg át nem veszi ezt a feladatot az Aquaserv.

További kérdésekkel forduljon Menyhárt Sándorhoz naponta 8-15 között: 0744 320267, admin@panit.ro.

— 2018. június —

Értesítő a vízbekötésről

Tisztelt mezőpanitiak!

A június 4-éig leadott vízbekötési nyilatkozatok száma 377, amelyből 300 igénylő a fővezeték mellett lakik, így ők már most elkezdhetik a rácsatlakozást a vízhálózatra.

A kérések összesítése alapján, valamint a vízhálózat csaprendszere alapján zónákat határoztunk meg, és ezek esetében a következő fontossági sorrendet állítottuk fel:

Kérések száma a fővezeték felőlIngatlanok számaAz ingatlanok hány százaléka szeretne csatlakozni a zónában?
Zóna 1                 Kis utca Kovács pékség -> Szurdok                                                
+ Tökös kert

57

102

56%

Zóna 2Nagy utca falu alsó vége -> Kenderes kert
+ Köblös
+ Manci köz
+ Kenderes kert

62

115

54%

Zóna 3Kis utca tömbház -> Kovács pékség
+ Csonkaszer

29

77

38%

Zóna 4Nagy utca Polgármesteri Hivatal -> falu felső vége
+ Temető
+ Bándi
+ Cserepad

66

188

35%

Zóna 5Kis utca falu alsó vége -> Tömbház
+ Liget

49

143

34%

Zóna 6Nagy utca Kenderes kert -> Polgármesteri Hivatal
+ Tyúkszó

37

135

27%

Értesítjük önöket, hogy június 7-étől, csütörtöktől személyi igazolvánnyal (buletin) lehet jönni a Polgármesteri Hivatalba, ahol kérést kell benyújtani. Csak a jóváhagyott kérések után lehet elkezdeni a bekötési munkálatokat.

A vízhálózathoz való csatlakozási kérés letölthető innen: Kérés az ívóvízhálózathoz való csatlakozáshoz.

 

További információk:

Elkezdődik az ivóvíz hálózathoz való csatlakozás

Fontos mérföldkőhöz értünk: 2018-ban elkezdődik Mezőpanitban az ivóvíz hálózathoz való csatlakozás. Megvannak a szükséges hatósági engedélyek, építési terv, kivitelezési terv.
Mivel pályázati pénzt nem volt lehetőségünk lehívni a munkálatokra, ezért a bekötéseket minden háztartás a saját költségén tudja megoldani.

A tudnivalók néhány pontban, lépésenként:

 1. A bekötéshez szükséges terveket, engedélyeket az önkormányzat ingyen biztosítja a lakosoknak. Ezt a Polgármesteri Hivatalban lehet igényelni június 5-étől.
 2. Az önkormányzat javasol majd egy kivitelező céget, akivel a lakosok szerződést kötnek, és aki elvégzi a bekötést. Ezt a munkálatot majd az önkormányzat átveszi, és ha minden a tervek szerint történt, akkor elindítjuk a vizet.
 3. A vízhálózathoz való csatlakozás összege:
  a. 2000 lej körül van, amennyiben egy háztartás külön kötteti be a vizet
  b. 1200 lej körül van, amennyiben két szomszéd közösen köti be a vizet (közös akna a telekhatárnál, de 2 külön vízóra, összesen 2400 lej)
  Ez az összeg az utcai vezetéktől a kapuig tartó szakasz kiépítését fedezi, ami tartalmazza a tervek alapján a következőket: 1 süllyesztett akna, 1 vízóra, csapok, vezeték az utcai fővezeték és az akna között, bekötési munkálatok. Az akna utáni belső szerelések nem tartoznak hozzá a bekötéshez, ezt külön kell elvégezni. Az aknák a kapun kívül lesznek.
  A lakosok a kivitelező cégnek fizetik ki a bekötést.
 4. Az ivóvizet az Aquaserv szolgáltatja, a köbméterenkénti ára 2018-ban 4 lej.

Amint legalább 250 háztartás bevezeti a vizet, az egész hálózat működtetését átadjuk az Aquaservnek, és a további bekötéseket majd vele kell egyeztetnie az igénylőknek.

Fontos tudni, hogy kivételt képeznek azok a háztartások, akik aszfaltos utcákban laknak, és az utcai fővezeték az út túlsó oldalán van. Nekik várniuk kell, amíg kiépítjük az ők felükön is a vízvezetéket, és akkor ők is a fent említettek szerint bevezethetik a vizet. Ennek a párhuzamos vezetéknek a kiépítését az önkormányzat állja, jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban.

Akik szeretnének rácsatlakozni az ivóvíz hálózatra, azok június 4-én, hétfőn, 15:00 óráig töltsék ki az alábbi linken található kérdőívet, vagy juttassák el a postaládájukba érkezett papír alapú kérdőívet kitöltve a Polgármesteri Hivatal előterében lévő gyűjtődobozba!
Ezen igénylések alapján döntjük el, hol van a legnagyobb igény, hol kezdődnek el először a bekötési munkálatok.

További kérdésekkel lehet fordulni telefonon Ferenczi Aurelhez (+40-756-081565) vagy emailen az office@panit.ro címen.

Tisztelettel,
Bodó Előd Barna
Mezőpanit Község polgármestere