Tartalmas év áll mögöttünk

A 2021-es év a világjárvány ellenére igen tartalmas volt, hálásak vagyunk ezért az Úrnak. Számos nagyobb munkát sikerült befejezni, nagyot haladtunk az építkezéseken, és sok volt a karbantartási munka is.

Tartalmas évre készülünk 2022-ben is: befejezzük a bölcsődét, befejezzük a szentiváni iskolát, befejezzük a parkokat, kicseréljük a teljes közvilágítást, elkezdjük a sportcsarnok építését, járdákat építünk, és javítunk, iskoláink, óvodáink épületeit javítjuk. Emellett számos más beruházást is előkészítünk: ivóvízhálózat, szennyvízhálózat, napelempark, elektromos töltőállomások, ravatalozó Harcón, iskolafelújítás Bergenyében, aszfaltozások, új egészségügyi központ.

Mindezekhez jó csapat, kitartó munka és sok pénz kell. Minden pályázati lehetőséget kihasználunk, de ez nem elég. A többit a helyi adókból és illetékekből tudjuk megvalósítani. A 2022-es évre tervezetten 1.886.000 lej helyi adót és illetéket kell összesen befizetnünk a helyi költségvetésbe, amiből a fejlesztések mellett a szemétszállítást, az őrző-védő szolgálatot, a közvilágítás, az iskoláink, óvodáink működtetését (áram, fűtés, internet, karbantartás stb), az utak javítását, a közterek, parkok rendezését, a játszóterek fenntartását tudjuk finanszírozni. Természetesen, ha rendesen befizeti mindenki.

Csatolva találja, az adatbázisunkban szereplő önhöz kapcsolódó adatok alapján, az idei évre kiszámított befizetési kötelezettségét. Arra is kérjük, hogy az év folyamán, az adatbázisunk frissítése érdekében, keresse fel az adó és illeték osztályt, ha van változás ház, földterület, autó, stb. kapcsán.

Az adókat nem emeltük tavalyhoz képest, csak a kötelező infláció értékével, azaz 2,6%-al. A szolgáltatások esetében az üzemanyag és egyéb árak emelkedése miatt van változás: szemétdíj 6 lej/személy/hónap, őrző-védés 63 lej/háztartás/év. Fontos, hogy ezekkel kapcsolatban miden meglévő kedvezményt megtartottunk, részletekkel az adóosztályon szolgálnak.

Fontos!

Akik március 31-éig befizetik a teljes éves adójukat, 10% kedvezményt kapnak! Ez cégek esetében 8%. Ezt online is megteheti a ghiseul.ro oldalon, segítséget talál ezzel kapcsolatban itt: https://panit.ro/hu/most-mar-online-is-kifizetheti-a-helyi-adokat-es-illetekeket/

Világosan látni kell: ha mindannyian rendesen befizetjük a helyi adókat, több mindent tudunk megvalósítani, ha nem tesszük, akkor saját közösségünk látja kárát, és maradunk a tervekkel.

Az alábbi táblázatban az idei évre lebontva láthatja, hogy falvanként összesen mennyi adót kellene befizetni 2022-re, illetve azt is, hogy a korábbi évekből mennyi elmaradás gyűlt össze falvanként. Sajnos még mindig összesen 964.000 lej elmaradás van a korábbi évekből. Minden be nem fizetett összeg begyűjtésére végrehajtási eljárást indítunk idén is!

Helyi adók és illetékek
 2022-re (RON)
Elmaradás 2022-ig (RON)
Mezőpanit625.107133.760
Csittszentiván356.497120.331
Mezőbergenye277.576192.065
Székelykövesd167.957211.803
Harcó74.193159.265
Községbeli vállalkozások283.64395.396

Köszönöm az együttműködésüket, kívánok mindenkinek jó egészséget, sikeres, eredményes, az Isten áldásában gazdag 2022-es évet!